Roggebotstaete ontvangt Leadersubsidie

05-12-2017

Roggebotstaete heeft de aanvraag voor een Leadersubsidie gehonoreerd gekregen. Met de subsidie wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de bouw van ‘Slot Roggebot, werkplaats voor natuurbeleving’. Wethouder Ton van Amerongen feliciteerde Roggebotstaete met een cheque voor het realiseren van een bord, dat de ontwikkelingen aankondigt.   

De Leadersubsidie heeft als doel plattelandsontwikkeling te stimuleren. Roggebotstaete voldeed aan de benodigde criteria met het plan voor het bouwen van een circulair gebouw waar producten uit het landgoed verwerkt kunnen gaan worden, educatie gegeven kan worden en bezoekers ontvangen zullen worden.

Meedoen aan dit project kan. De bouw wordt begeleid door experts en uitgevoerd in workshops door mensen die willen leren over duurzaam bouwen. Van lava fundering tot natuurdak, hennepsteen tot eco-toilet, Zo wordt het slot tijdens en na de bouw een ontmoetingsplek voor belangstellenden uit Flevoland en daarbuiten.

Landgoed Roggebotstaete biedt 52 hectare weidse natuur met een zeer bijzondere flora en fauna. In de eerste decennia na de drooglegging was het gebied in gebruik als bomenkwekerij van de Rijksdienst, de kraamkamer voor natuur in Flevoland. In 2005 werd het aangelegd als landgoed. Grootschalige planvorming werkte niet, maar sinds 2012 brengt bottom-up ontwikkeling door vrijwilligers steeds meer op gang. Slot Roggebot moet het ook mogelijk maken om meer samenwerking met bedrijfsleven tot stand te brengen en verdere ontwikkeling mogelijk maken. Uiteindelijk wil Roggebotstaete als sociale onderneming zichzelf kunnen bedruipen en van maatschappelijke meerwaarde zijn.  

De subsidie bedraagt €200.000 bestaande uit een bijdrage van de EU en een cofinanciering van de gemeente Dronten van elk €100.000. Daarnaast draagt het Landgoed Roggebotstaete als initiatiefnemer ruim €100.000 bij. Medio december 2018 worden de werkplaats en het educatief centrum in gebruik genomen